Tips for vedlikehold av perler

Kulturperler og naturperler er små skjønnheter fra naturen. Deres unike glans er forårsaket av masse tynne lag av perlemor som bryter lyset på en fascinerende måte. Det er forskjell på tykkelsen på perlemorslaget på de fleste perler, noe som gjør at ikke alle perler tåler like mye. Uansett må alle perler behandles med forsiktighet. Nedenfor kommer noen tips som kan være til hjelp, slik at perlene beholder sin naturlige glans.

I: Perler skal brukes.

Kulturperler inneholder en liten mengde vann. Hvis de mister for mye fuktighet, er det en risiko for at overflaten vil begynne å se matt ut eller får misfarging. Direkte kontakt med huden gir perlene fuktighet, og derfor bør disse små skjønnhetene fra naturen bæres og brukes jevnlig.

II: Beskytt mot overdreven varme.

For mye varme kan tørke ut perlene. Perler bør derfor ikke oppbevares på områder der de blir utsatt for sterkt og direkte sollys over lengre tid. De må heller ikke oppbevares i nærhet av varmeapparater, og heller ikke brukes mens man for eksempel føner håret.

III: Oppbevares i silke.

Unngå og oppbevare perler i bomull, siden bomull kan tørkte ut pelrne. Oppbevar perlene heller i silke, som for eksempel i en silkepose. Det skånsomme stoffet beskytter også den glansfulle overflaten mot skraper og skader fra andre smykker av hardere materialer.

IV: Sminke først, så smykker.

En del ingredienser i kosmetikk og parfymer kan skade kulturperlene over tid. Det er derfor best at man tar på smykkene etter at man har tatt på sminke og stylet håret. På denne måten vil både du og perlene dine skinne like mye.

V: Skånsom rensing.

Perler skal renses regelmessig, slik at deres glans bevares over lengre tid. En myk og fuktig klut er den beste måten å rense perler på. Ta kluten og gnu forsiktig over perlenes overflate. Man skal aldri bruke noen form for kjemisk smykke rens på smykker med perler, da disse kjemikaliene er skadelig for perlene.

VI: Omtredning.

Perlekjeder og armbånd bør tres om regelmessig. Perlekjeder og armbånd er som oftest tred på silketråd med knuter imellom hver perle. Etter hvert som man bruker kjedet eller armbåndet strekker tråden seg og til slutt vil tråden ryke. Man risikerer da at man mister enten hele eller deler av perlekjedet/armbåndet.

Følger man disse rådene om vedlikehold, vil man være heldig og ha et perlesmykke som kan vare i generasjoner. Oppsøk gjerne din lokale gullsmed for råd og veiledning vedrørende perler.