Dedikert satsing mot World Skills i Shanghai

World skills er et av verdens største arrangementer og handler om å løfte håndverksfagene, også gullsmedfaget. Men konkurransen er ganske ukjent i Norge, noe Camilla Victor vil gjøre noe med. I oktober stiller hun som internasjonal dommer sammen med den norske deltakeren Ingeborg Furuseth under årets event i Shanghai.

  • Dette er et gigantisk arrangement men også en enorm mulighet til å skaffe seg et internasjonalt nettverk, sier Camilla Victor, som vet hva hun snakker om.

Camilla J. Victor vil skape oppmerksomhet rundt World Skills – Foto: Autumn Hansen.

Gullsmedmesteren driver Ilda Design i Horten og har selv vunnet NM i gullsmedfaget. Hun deltok i World Skills i 2005. Det at hun nå returnerer som dommer er ikke tilfeldig, men resultatet av målrettet og hardt arbeid. Slik det ofte er med denne gründeren som har klare meninger om hva som bør forbedres i bransjen og som gjerne drar noen ekstra lass for å bidra positivt til fellesskapet.

Square in the eye kolleksjon fra Ilda design handler om å bryte ut av boksen – Foto: Camilla Aass.

Keep circling. Ilda design heier på alle som våger å ta et skritt til – Foto: Camilla Aass.

Erfaring versus tunge sponsorer

For eksempel legger Victor ned et stort gratisarbeid i å kvalifisere seg til dommerjobben samt å forberede den norske deltakeren. For hun har selv kjent på hvor viktig det er å være godt forberedt til en konkurranse som ligger rett bak OL og fotball VM i dimensjon.

  • Flere land satser stort på World Skills og prepper deltakerne i lang tid. 60 yrkesfag er prepresentert med 7-30 deltakere per gren. Mange har tunge sponsorer i ryggen. Det å få muligheten til å utmerke seg og knytte kontakter med verdens beste utøvere har enorm verdi. Dessverre var jeg fryktelig dårlig forberedt på hva som møtte meg i 2005, det skal vi endre på nå!


Det er bare folk under 22 år som kan kvalifisere til deltakelse. Det å være teknisk dyktig er bare en liten del av det som skal takles når flere hundretusen publikummere samles rundt konkurransen i enorme haller. Victor og Furuseth inngår i det norske yrkeslandslaget sammen med representanter fra frisør, helsefagarbeider, anleggsgartner og elektrikerfaget. I konkurranse med andre lands millionbudsjetter er det dugnad og idealisme den norske gullsmeddelegasjonen kvesser fila med.

Og erfaring. Derfor jobber mentoren i gullsmedfaget med å preppe utøveren i stressmestring. Bli sulten og på hugget når det gjelder å knytte kontakter og ikke minst forberede seg mentalt til å prestere på store arenaer ladet med intens spenning.

  • Ingeborg Furuseth som vant NM er også min tidligere lærling så jeg kjenner henne godt, både som fagperson og menneske. Vi jobber tett i oppladningen.

Ingeborg Furuseth gleder seg til å representere Norge under World Skills i Shanghai – Foto: Marina Hettervik.

Spent og tagget

Under norgesmesterskapet i gullsmedfaget som nylig ble avviklet, kjempet fire deltakere fra hele landet. Arbeidene ble anonymisert og vurdert av en fagjury. Ingeborg Furuseth gikk av med seieren og kvalifiserte seg samtidig til den internasjonale konkurransen i Shanghai:

  • Dette er spennende og skummelt, men også noe jeg har hatt lyst til lenge. Jeg liker å konkurrere og har erfart at jeg jobber godt under press, sier vinneren.


Furuseth jobber til daglig ved gullsmed Rønningen i Tønsberg, i tillegg til å drive egen merkevare Aurum Art. Når hun samtidig forbereder seg til World Skills er det ganske travle dager, men likevel full kontroll:

  • Det er avgjørende å få jobbe med en mentor som vet hva man møter under World Skills. Jeg prøver å ta inn hvor stort arrangementet faktisk er samtidig som jeg terper på de tekniske ferdighetene. Det kommer til å bli et adrenalinkick samtidig som Camillas kompetanse og oppfølging gjør at det kjennes trygt.

Med dette arbeidet vant Furuseth NM i gullsmedfaget 2022 – Foto: Ingeborg Furuseth.

Selvaksept og inkludering

Et lite land, uten sponsorbudsjett er en underdog. Samtidig er det å ville, tørre å kaste seg ut uten sikring og penger noe som preger livet til gullsmeder og smykkedesignere, spesielt i startfasen. Victor vil tenne gnisten hos den kommende generasjonen edelsmeder. Inspirere dem, vise frem mulighetene men kanskje aller mest ta vare på dem. Være et inkluderende forbilde:

  • Det er et stort problem at den norske gullsmedbransjen er så lukket. Selv fikk jeg sjokk i starten av karrieren over å bli møtt med stengte dører og kalde skuldre overalt. Redselen for konkurranse gjør at bransjefolk ikke snakker sammen, ikke løfter og støtter hverandre som gode kolleger. Det irriterer meg og jeg er overbevist om at vi alle blir sterkere av samarbeid og åpenhet. Vi kan ikke akseptere å miste så mange unge, gode talenter fordi de ikke omfavnes av det etablerte fagfeltet.

 

Victor vil bidra til endring. Derfor har hun startet et gullsmedkollektiv der fire arbeidsbenker leies ut til selvstendige smykkedesignere. Gjennom fylkesverv i gullsmednemda jobber hun mot at norsk gullsmedutdanning skal holde en internasjonal, faglig standard som gjør at vi kan hevde oss internasjonalt.

Gjennom eget smykkedesign fremmer Ilda design åpenhet og aksept for at livet ofte byr på motbakker. At vi skal heie på oss selv og andre som våger å ta neste skritt. Kunder av Ilda Design går kanskje rundt med en pung eller klitoris i edelt metall. På en måte er Victors arbeid et politisk prosjekt som handler om selvaksept, inkludering og videreutvikling på et personlig og faglig nivå.

Å jobbe gratis for å sikre norsk deltakelse i World Skills er idealisme, men også en overbevisning på at handling er det eneste som kan trumfe begrensninger:

-Jeg er grunnleggende positiv og ambisiøs, men har også noen erfaringer som gjør at jeg kan kjenne på angst. Jeg prøver å presse meg til å gjøre det jeg egentlig vil, selv om det kjennes skummelt. Nå henter jeg konstruktiv støtte hos psykolog for å mestre spennet mellom usikkerhet og store ambisjoner. World Skills- prosjektet er noe som utfordrer dette, men det er viktig å normalisere at det er menneskelig å trenge hjelp innimellom.

En slik følelsesmessig kompleksitet er kanskje lett gjenkjennelig for de fleste som vurderer å satse som edelsmed?

–  Ja, derfor er det viktig å snakke om sårbarhet og utvikling både på et personlig og faglig plan. Alternativet er å stå igjen på perrongen mens alt det flotte verden har å by på, suser forbi.