Gullsmedutdanningen er grunnlaget for morgendagens bransje. Vi tok turen innen Plus-skolen i Fredrikstad for å sjekke hva skolen og eleven tenker om hvordan det står til med gullsmedfaget.
Det er juni måned. Det betyr innspurt av skoleåret for rektor og gullsmedlærer Bjørn Tønnesen. For avgangselev Geliah Kebede Hoff er ett kapittel i ferd med å avsluttes før nye utfordringer venter. For henne handler neste steg om fordypning i Danmark innen design, teknologi og salg.
Et valg rektoren støtter fullt ut med mottoet «Ingen lære er tung å bære»:
Plus-skolen ligger i Fredsrikstad. Foto Plus-skolen
Selv begynte han ved Plus-skolen femten år gammel. Etter å ha tatt fagbrev studerte Tønnesen videre i Tyskland. Nå har han vært lærer i 17 år og rektor i 15 år ved privatskolen som tilbyr utdanning innen gullsmedfaget, skomakerfaget og innen båtbyggerkunsten.
Det å ivareta de tradisjonelle håndverksfagene er en stor og viktig oppgave. Men også en utfordring, ikke minst siden det over tid har blitt stadig færre fagarbeidere med lokale verksteder hos gullsmedene rundt omkring. Som en konsekvens har det samtidig blitt vanskeligere å skaffe lærlingeplasser til elevene:
Tønnesen ser samtidig med bekymring på at det blir stadig færre institusjoner som utdanner gullsmeder. Når det utdannes færre fagfolk mister også bransjen kunder. Publikums interesse avtar, den store gaven kjøpes kanskje heller i sportsbutikken enn hos gullsmeden:
-Staten tar for lett på sitt ansvar om å ivareta håndverksfagene. Vi trenger flere spesialiserte utdanninger og bedre tilrettelegging for at elevene kan få støtte til fordypningsstudier.
Bjørn Tønnesen. Foto Plus-skolen
Interessen for de praktiske yrkesfagene er absolutt der. 25 år gamle Kebede Hoff er et godt eksempel, hun kunne ikke tenke seg å velge en annen retning enn gullsmedutdanningen:
Avgangseleven forteller at interessen for å etablere seg som selvstendig smykkedesiger eller ta jobb i et gullsmedverksted er jevnt fordelt mellom elevene. Det å satse på gullsmedbransjen kan virke skummelt, men for Kebebe Hoff har nervene roet seg under utdanningen. Nå er hun bare sulten på mer kompetanse.
Gelilah Kebde Hoff er elev ved Plus-skolen og stortrives.
Utfordringen med å finne nok lærlingeplasser har medført at de to årene med lærlingetid kan erstattes med ett tredje år på skolen. Men Tønnesen ser behovet for bedre tilrettelegging for de som skal ta i mot lærlinger. Det handler delvis om læreplanen:
Rektoren ser behovet av et felles løft for å legge til rette for fremtidens gullsmedbransje. Skoler, stat og fagorganisasjoner kan sammen støtte opp om de svært positive tendensene som nå synes i bransjen:
Fra undervisningen. Foto Plus-skolen
Akkurat det med status er også en utfordring Tønnesen utfordrer Gullsmedforbundet på. For i dag er Plus-skolens største utfordring vedrørende å rekruttere elever at foreldrene er skeptiske:
kan spre informasjon og snakke opp det flotte som følger med et slikt yrke.
Plus-skolen får jevnlig søknader fra ofte voksne elever som omskolerer seg til kompetanse i saging og filing, etter at en akademisk utdanning er gjennomført og kjentes feil.
Rikdom i arbeidslivet handler om flere ting. Vi må snakke mye mer om verdien av å kjenne glede når man låser opp døra til verkstedet hver morgen, avrunder Tønnesen.
Gelilah Kebde Hoff viser frem ett av sine arbeider.
Alle rettigheter reservert – Norges Gullsmedforbund