Gullsmed Unhjem. Identitet og skapertrang gjennom generasjoner

Kjærligheten til faget og trangen til å skape har blitt mer en identitet enn et yrkesvalg i familien Unhjem. Sånt blir det en dedikert generasjonsbedrift av. En livsstil man helst ikke vil pensjonere seg fra.

Gullsmed Unhjem ligger i Kristiansund. Butikken som ble etablert i 1906 drives i dag av Renate Ziegler Unhjem, som er fjerde generasjon i familiebedriften. Et foretak som alltid har vært dedikert til håndverket og skapergleden har blitt et livsprosjekt.

Det er Reinholdt et tydelig eksempel på. Renates far som nylig fylte 98 år og samtidig lanserte en ny offerdåse til Nordmørsbunaden, basert på gamle funn og tradisjoner. Et bunadssølv han blant annet har jobbet med å utvikle under sin yrkespraksis gjennom 80 år. Offerdåsen er Reinholdts ferskeste kreasjon i produksjonen. Et arbeid som krever stødig hånd, skarpt blikk og en klar, kreativ hjerne.

1. 1.To generasjoner Unhjem i arbeid. Reinholdt og Renate har begge stor pasjon for faget.

To generasjoner Unhjem i arbeid. Reinholdt og Renate har begge stor pasjon for faget.

Elsker variasjonen

Pasjonen for det kreative har også vært inngangen til bedriften for Renate. Hun drømte om å bli smykkedesigner som barn. I tillegg til å drive butikken har hun også utviklet sin egen merkevare innen smykker, som også har blitt dagens bestselger hos Gullsmed Unhjem:

  • Jeg tok over lederstolen i 1996 og skal ikke legge skjul på at det kjentes skummelt i starten å overta ansvaret for en bedrift med så tunge familietradisjoner. Men jeg elsker variasjonen som ligger i butikkarbeidet, økonomidelen, produksjon, salg og markedsføring.
2. Reinholdt Unhjem jobber med offerdåsen til Nordmørsbunaden, som nylig ble lansert på hans 98 års dag.

Reinholdt Unhjem jobber med offerdåsen til Nordmørsbunaden, som nylig ble lansert på hans 98 års dag.

Renates oldefar Mathias, som etablerte bedriften for over hundre år siden, var skjemaker. Gjennom generasjonene dreide fokuset i produksjonen fra korpus mot smykker. Mens Reinholdt blant annet fordypet seg i bunadssøljenes tradisjoner, er smykkemerket Renate preget av røffe former og kontraster:

  • Denne jobben handler om å ta vare på og løfte tradisjoner men samtidig være tilpasningsdyktig i et marked som endrer seg raskt. Det å bygge opp en god nettbutikk har vært en stor jobb, en nødvendighet for å imøtekomme folks endrede kjøpevaner.

Lav dørstokk og faglig fellesskap

Renate vil ikke bli sittende fast. Verken i gamle spor eller i egne blindsoner. Derfor sørget hun tidlig for å få inn en ekstern styreleder. Et blikk utenfra som kunne komme med friske innspill. Spesielt er hun glad for å se at ungdommen har funnet veien både til butikken og det lokale smykkedesignet:

  • Klikk og hent- funksjonen i nettbutikken er populær blant regionens kunder. Når jeg ser at de unge samtidig avtaler å møtes her, kjenner jeg at vi har lyktes i å bli en gullsmedbutikk uten for høy dørstokk. Det er fint.
3. Smykkekolleksjonen Renate er røff og kontrastfull. Foto Aliona Pazdniakova

Smykkekolleksjonen RENATE er røff og kontrastfull. Foto: Aliona Pazdniakova

I 2016 ble Kristiansund Smykkeverksted etablert i tilknytning til Gullsmed Unhjem. Et fellesverksted der Renate produserer sitt smykkedesign, storebror Reinhold Ziegler jobber med sin smykkekunst i tillegg til Kathrine Lindman som arbeider mye med emaljesmykker. Dermed fungerer Gullsmed Unhjem også som en paraply for et utvidet faglig fellesskap innen smykkeestetikkens varierte grener.

Intuisjon og entusiasme

Renate forteller at det har vært opp- og nedturer siden hun overtok driften i 1996. Erfaringer som hun tar lærdom av:

  • Samtidig er jeg en impulsiv person som ofte lytter til magefølelsen. Etter hvert har jeg blitt flinkere til å la ideene lande litt før jeg realiserer dem, men oppsiden av å la pasjonen få plass, er at da kjenner man tydelig hva og hvor man vil. Entusiasme er en viktig drivkraft for å lykkes.


Pasjonen for faget er også tydelig hos din far. Men hvordan er det egentlig mulig å produsere med en slik presisjon i en alder av 98 år?

  • Han er en spesiell kar. Klok og positiv. Selvfølgelig kjenner også han på at alderen kryper innpå, men min far har fremdeles en stødig hånd og godt blikk. Og en stor glede av faget og å få lov til å skape.
4. Kreativ drivkraft og tillit til egen magefølelse er viktig for gullsmedmester Renate Unhjem. Foto Andre T. Ormset , Fotograf

Kreativ drivkraft og tillit til egen magefølelse er viktig for gullsmedmester Renate Unhjem. Foto: Andre T. Ormset / Fotograf Paredes

Reinholdt jobber fremdeles hver dag og passer på å leve sunt slik at arbeidsevnen ivaretas så godt som mulig. Også ser han fremover, for det er i morgendagens løype alle mulighetene ligger.

Unik i mengden

Renate er også svært optimistisk med tanke på Gullsmed Unhjems videre reise:

  • Jeg har tro på den retningen vi er inne på, være åpen for de endringene som vil komme og satse enda mer på eget design. Være en unik butikk i mengden, ett sted det er spennende for kundene å besøke.
5. Offerdåsen er Reinholdts ferskeste kreasjon i produksjonen til Nordmørsbunaden

Offerdåsen er Reinholdts ferskeste kreasjon i produksjonen til Nordmørsbunaden

Med en stadig voksende interesse for Renate-smykkene, er en ny gullsmed ansatt for å hjelpe med denne produksjonen. Daglig leder håper på å nå ut til en større region med disse smykkene og utvikle merkevaren enda mer:

  • Jeg har mange design-ideer på lager som jeg gleder meg til å realisere, sier Renate Unhjem.