Edle metaller

OVERSIKT OVER EDELMETALLER

De mest kjente edelmetallene er sølv, gull og platinagruppen.  Renheten bestemmes ved å utføre en prøvetaking som, enkelt fortalt, går ut på å måle innholdet av gull, sølv eller platina i metaller.  Når et prøvelaboratorium har bestemt renheten, vil de påføre gjenstanden et kontrollstempel (hallmark) for å sertifisere den.

GULL
Det kjemiske symbolet for gull er Au som er en forkortelse for et latinske ordet for gull «aurum».  Ordrett betyr det «glødende solnedgang».  Rent gull har en sterk gul farge, og er det ene av bare to fargete metallgrunnstoff, det andre er kopper.  Alle andre metaller er sølvfargede eller grå.  Hvitt gull er ulike legeringer som har et hvitt snarere enn et gult utseende. Den hvite fargen oppnås ved et nøye utvalg av legringsmetaller, som blekner rent gulls dyp gule farge.

Finhet / karat
Gullinnholdet i et smykke kan oppgis i karat.  Det kan også beskrives som finhet, som viser til andelen gull pr tusen enheter.  I mange land må gullsmykker ha et visst andel gullinnhold (et visst antall karat) for å være tillatt å selge. For eks i Storbritannia kan det selges gullsmykker i 9,14,18 og 22 karat, men ikke i 12 karat.  I noen land tillates det ikke at gullsmykker med finhet lavere enn 12 karat beskrives som gull (50% gull eller finhet 500).  I Norge trådte en ny lov  i kraft i 2011 om at det blir lov å selge følgende finheter:

Gull:   375, 585, 750, 916, 999

Sølv:    800, 830, 925, 999

Platina:  850, 900, 950, 999

Prisen på gullsmykker baseres delvis på deres gullinnhold.  Derfor er de fleste gullsmykker som selges i verden stemplet med karatinnholdet eller finheten, ofte som en del av et registrert ansvarsmerke

Stell av gull
Smykker og andre gjenstander av gull og doublé trenger vanligvis minimalt med vedlikehold. Mørke og matte flater fjernes best ved vask i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Etterpå kan man børste forsiktig med en myk tannbørste, og til slutt skylle i lunkent såpevann. Da vil smykkene nesten være som nye igjen.

PLATINA
Platina er et svært sjeldent, naturlig hvitt metall som finnes bare noen få steder i verden.  Det er et ideelt metall til bruk i smykker fordi det både er smidig og holdbart, noe som gir håndverkeren flere muligheter til å lage kompliserte og holdbare smykker.  Disse egenskapene sikrer også at smykkestenene sitter godt fast. Lik de andre edelmetallene kan også platina bli ripet.  Men det er en forskjell, når platina får riper, fjernes ikke noe metall, det blir bare flyttet.  Derfor vil et platinasmykke beholde den samme metallvekten i generasjoner etter at det er kjøpt.
Som nevnt er platina svært sjelden.  Det finnes kun noen få steder i verden, hovedsakelig i Sør-Afrika og Russland.  Platina har en naturlig hvit glans som aldri blekner. Dessuten er platina hypoallergenisk, dvs at bruk av platinasmykker forårsaker ikke allergisk reaksjon.

Platinagruppen
Platinagruppen omfatter seks metall grunnstoff som befinner seg nær hverandre i den periodiske tabell: rutenium, rhodium, palladium, osmium, iridium og platina.  De er gruppert sammen fordi de har lignende egenskaper.

Stell av platina
Platina behandles på samme måte som gull.

PALLADIUM
Palladium tilhører platinagruppen, men betraktes om et eget edelmetall.  Metallet er hvitt og er derfor et godt alternativ til 9 karat hvitt gull.  Det er heller ikke behov for rhodinering av smykket.  Palladium er mer verdifullt er sølv og lettere enn platina (nesten halve vekten).  Derfor kan større stener brukes i halssmykker og armbånd uten uforholdsmessig økning i totalvekten.  Av samme grunn anses palladium å være godt egnet til bruk i øreheng, selv om palladium ikke har platinas hypoallergeniske egenskap.

SØLV
Sølv er et mykt, hvitt, glansfullt metall og brukes i mynter, prydgjenstander og smykker.  Sterling sølv er en legering med 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller, som oftest kobber.  «Britannia»-sølv har en alternativ standard legering som inneholder 95,8% sølv.  Denne legeringen brukes ofte for å fremstille bestikk og smidde gjenstander.

Her er noen tips om hvordan du best behandler sølvbestikket ditt:

  • Matrester kan sette stygge merker på sølvbestikket hvis det får lov til å tørke, merker som må pusses bort senere Skyll derfor bestikket fritt for matrester rett etter bruk. Da inngår du mørke flekker (korrosjon).
  • Legg evt. bestikket i lett såpevann etter bruk dersom det ikke skal vaskes med en gang (Hvis enkelte bestikkdeler har påsatte skaft, bør disse stå over vannet så de ikke løsner fra f.eks knivbladet)
  • Ikke bruk for mye oppvaskmiddel i vannet, skyll bestikket godt før tørking.
  • Lufttørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket.
  • Hovedregelen for oppbevaring av sølv er at det skal slippes minst mulig luft til bestikket.
  • Sølv må oppbevares tørt.
  • Syrefrie plastposer er bra, disse kjøpes rimelig hos din lokale gullsmed.
  • Hos gullsmeden får du også kjøpt spesielle bestikkposer i en tekstil som er innsatt med et middel som forsinker anløp og dermed guling av bestikket.
  • Unngå avispapir og gummistrikker, både direkte på sølvet og som emballering. De etterlater seg mørke merker som er vanskelig å fjerne.
Norges Gullsmedforbund | Torggt 10 | 0181 OSLO | Tlf: 22 34 89 00 | Fax: 22 34 89 19 | Epost: firmapost@gullsmed.no