Ekte perler
En naturperle – såkalt ekte perler – dannes ved at et fremmedlegeme har trengt seg inn mellom skallene på en levende østers. Dette irriterer østersen og får den til å produsere et perlemorslag rundt fremmedlegemet. På denne måten bygger østersen perler.

Kulturperler
En kulturperle er en perle som er laget av levende østers på samme måte som en ekte perle. Forskjellen er at mennesker plasserer en kule inne i østersen som etter hvert omsluttes av perlemor.

Imiterte perler
Alt annet som ligner på perler har en overflate laget av mennesker. Dette er imiterte perler og skal i salgsøyemed merkes som dette.

Hvordan anslå verdien av perler?
Det er flere forhold som tas i betraktning når verdien av perler skal anslås. Under følger de viktigste:

Orient
Orient kalles den spesielle måten de tynne perlemorslagene absorberer, bryter og reflekterer lyset på. Denne lysbrytingen finnes bare hos natur- og kulturperler. Jo tykkere perlemorslaget er, desto bedre blir perlens orient,. Slik blir perlen vakrere og får en ‘dypere glans’.

Størrelse
Det er vanskeligere for en østers å danne store perler. Derfor er store perler sjeldnere og blir mer kostbare.

Fasong
Symmetriske perler har størst verdi. Runde, pæreformede eller ovale kalles symmetriske. Usymmetriske perler kalles barokke.

Overflate
En perfekt perle har en glatt og jevn overflate. For å finne feil i overflaten benyttes ikke forstørrelsesglass. Ujevnhetene kan ses med det blotte øye.

Sjeldenhet
Perler er i seg selv en sjeldenhet fordi det tar flere år å danne en perle. I tillegg til at de bare kan dyrkes på bestemte steder. Naturen lager få perler som er helt like i orient, fasong, størrelse og farge.

Ulike typer perler
Akoya kulturperler er klassikeren blant kulturperler. De stammer hovedsakelig fra havområdene rundt Sentral-Japan og Syd-Japan. Formen er som regel symmetrisk rund eller uregelmessig barokk og fargespekteret går fra lys hvit-rosè via delikat kremfarget til sølvgrå.

Akoya-perlen dyrkes med en diameter på 2-11 mm, men størrelser over 9 mm er sjeldne og derfor svært kostbare.

Sydhavs- og Tahiti-kulturperler er de mest kostbare blant kulturperlene. Sydhavs-kulturperlene stammer fra perleøstersen Finctade Maxima, som lever i de varme havområdene i Det indiske hav og Stillehavet, med tyngdepunkt i farvannene rundt Australia. De dyrkes i størrelser fra 10-18 mm diameter. Fargespekteret går fra hvitt via kremfarget til gull og et fasettrikt sølvblått. Den mørke Tahiti-kulturperlen fra østersen Pinctada Margaritafera blir spesielt verdsatt. De metalliske fargetonene går fra grønngrått til brunsvart og finnes også i en usedvanlig svart-grønn farge som minner om påfuglfjær.

Ferskvannskulturperler dyrkes i dag hovedsakelig i Kina. Mest kjente er ferskvanns-kulturperlene fra Biwasjøen i nærheten av den gamle japanske keiserbyen Kyoto. Herfra kommer imidlertid bare små mengder i førsteklasses kvalitet. I ferskvannskulturperler implanteres ikke en fast kjerne, men derimot en vevsdel fra en annen østers. Denne gir en stor variasjon av former, både runde, risformede og dråpeformede men også uregelmessige former. Fargene varierer også, fra hvit-rosè til laks-orange. Store ferskvannskulturperler over 8 mm er svært kostbare og dyrkes til dels også med kjerne.

Keshi-kulturperler er kjernefrie saltvannskulturperler. De dukker opp som et av naturens luner der det dyrkes Akoya- og Sydhavskulturperler. Det er nemlig slik at hvis den implanterte kjernen blir utstøtt av østersen, blir likevel den implanterte vevsdelen tilbake og dette fører til at det dannes perlemor. Det finnes nesten ingen grenser for hvilken form Keshi-kulturperlene kan få.

Mabelkulturperlen er en halvperle. Den oppstår ved at man fester en halvkule mellom skallet og mantelvevet i østersen. Avhengig av formen på perlemorsdelen kan formen bli rund, oval, kantet, dråpe eller hjerteformet. Størrelser fra 10 til over 20 mm.

Perle fasonger:

perle fasonger

 

 

 

 

 

Perle fargebeskrivelser:

perle farger

 

 

 

 

 

Tips til stell av perler
For å få langvarig glede av perlenes skjønnhet, kan du passe på følgende;

Oppbevar perlene i en myk stoffpose eller et silketrukket etui. De bør ikke oppbevares sammen med gull- eller diamantsmykker. Perler kan lett bli skadet av harde og skarpe kanter.

Ta på deg perlesmykket først etter at du har sminket og frisert deg, ettersom parfyme, kosmetikk, hårspray etc kan påvirke perlens glans. Unngå å ha parfyme på huden som kommer direkte i kontakt med perlene.

Ta av deg perlesmykker før du soler deg, bader eller driver idrett. Varme, urent vann og sand vil skade perlene.

Tørk fra tid til annen perlene med en myk klut eller med mildt såpevann etter at du har hatt dem på. Det vil fjerne alle urenheter fra perlene.

Lever kjedet eller armbåndet regelmessig til gullsmeden slik at smykket kan bli tredd på nytt. Jo oftere smykket brukes, desto vakrere skinner perlene ettersom hudkontakt forhindrer at perlene tørker ut. Perlens glans vil da blir opprettholdt.

Hvor kjøper jeg perler?
Å fastslå verdien av perler er såpass komplisert at de fleste vanskelig kan gjøre det selv. Hos din hjemlige gullsmed vil du både få råd og naturligvis riktig pris. Dessuten krever perlesmykker en del ettersyn som bare gullsmeden kan gjøre. Muligheter for forandring av perlesmykker er også store.